Foto: Tony Söderholm
SKOLHOCKEY PÅ HÖGSTADIET
Linden Hockey samarbetar sedan många år med Skiftingehus högstadium. Skolan erbjuder elever hockeyns val på schemalagda tider under dagtid.
Syfte:
Att ta vara på och bygga på elevens/spelarens intresse och individuella kompetens inom ishockey, genom att erbjuda möjligheten att ta extrakliv i sin utveckling, som hockeyspelare under skoltid.
Mål:
Individuell utveckling som hockeyspelare kopplat till samarbetet inom laget, samt att lära eleven att ta ansvar för sina studier, sin träning och sin hälsa.
Träning och teori:
Träningen kommer vara inriktad på att utveckla den individuella tekniken (skridskoåkning, puckkontroll, målskytte, passningar och passningsmottagning). Detta gäller både på is och utanför isen (fys).
Stor vikt läggs vid att få detaljerna rätt genom många repetitioner och individuell feedback, i tekniskt utmanande hockeyövningar, som ändå startar från den nivån som eleven/spelaren befinner sig på.
Vi jobbar med andra ord med att utveckla den individuella tekniken inom olika områden genom att använda träningstiden för att finslipa på detaljer och teknik, som det inte alltid finns tid för på vanliga träningar.
Teoridelen bygger på samma tema, men med starkare koppling till lagspelet.
Tränare:
Jukka Aro, Förbundstränare – steg 3-utbildad, samt tränarakademin. 25 års ledarerfarenhet från hockeyskolan till division 1 (inklusive TV-pucken/Södermanland 2 och Select/Team Finland 04)
LINDENS HOCKEYGYMNASIUM
Lindens Hockeygymnasium, certifierat av Svenska Ishockeyförbundet som rekommenderad lokal ishockeyprofil (LIP) (utdrag från tillstyrkansbeviset finns att läsa längst ner på denna sida)
I februari 2025 godkände Svenska Ishockeyförbundet fyra nya år Rekarnegymnasiet i samarbete med Linden Hockey som en verksamhet med rekommenderad lokal ishockeyprofil, LIP.
Det innebär att elever som studerar på Rekarnegymnasiet under skoltid kan träna och utveckla sig inom ishockey med tränare från Linden Hockey.
En lokal ishockeyprofil (LIP) är en samverkansform mellan en skolhuvudman och en eller flera ishockeyföreningar och vänder sig till ishockeyintresserade ungdomar inom skolhuvudmannens och samverkande ishockeyföreningars naturliga rekryteringsområde. Mål och riktlinjer för verksamheten har utarbetats av Svenska Ishockeyförbundets Utvecklingsavdelning och Hockeygymnasieutskottet och skall uppfyllas vid den verksamhet som har klassificerats som rekommenderad lokal ishockeyprofil.
Målet med en lokal idrottsprofil är att ungdomar ska kunna kombinera gymnasiestudier med sin idrott. Det har sedan tidigare funnits ett samarbete i form av en lokal idrottsutbildning mellan Rekarnegymnasiet och Linden Hockey, där hockeyspelande elever som läst samhällsvetenskapsprogrammet med idrottsprofil har haft instruktörer från Linden Hockey. Nu utvecklas samarbetet och Rekarnegymnasiet har blivit en rekommenderad lokal ishockeyprofil, LIP.
Det innebär att Rekarne blivit godkända av Svenska ishockeyförbundet och samtliga elever får denna möjlighet på i princip samtliga Rekarnegymnasiets program.
För Linden hockey innebär detta att ta vara på och bygga på elevens/spelarens intresse och individuella kompetens inom ishockey, genom att erbjuda möjligheten att ta extrakliv i sin utveckling, som hockeyspelare under skoltid.
Jens Axdorph, rektor på gymnasieskolan:
– Samarbetet med Linden har utvecklats mycket positivt över tid och varit viktigt i utformningen av hur skolan arbetar tillsammans med föreningarna för att erbjuda bra möjligheter att kombinera sina gymnasiestudier med en idrottssatsning eller ett hälsointresse. Att fortsatt vara certifierade och kvalitetssäkrade från Svenska Ishockeyförbundet känns som ett viktigt kvitto på att vi är på rätt väg.
Anders Björk, klubbchef Linden Hockey:
– I och med att samarbetet med Rekarne Idrottsgymnasium har växt genom åren och nu omfattar nio olika program att söka så kommer elevunderlaget fortsätta växa. När vi nu fortsätter att vara certifierade av Svenska Ishockey-förbundet säkerställer vi bra kvalitet på utbildning i kombination med ishockey. Vi ser redan nu stora juniorkullar och det kommer också medför att kvalitén ökar på sikt. Det här är bra för ungdomarna, klubben och Eskilstuna.
Anders Björk och Jens Axdorph
– Syfte –
Att ta vara på och bygga på elevens/spelarens intresse och individuella kompetens inom ishockey, genom att erbjuda möjligheten att ta extrakliv i sin utveckling, som hockeyspelare under skoltiden.
– Mål –
Individuell utveckling som hockeyspelare kopplat till samarbetet inom laget, samt att lära eleven att ta ansvar för sina studier, sin träning och sin hälsa.
– Programval –
- Samhällsvetenskapsprogrammet – inriktning beteendevetenskap. Kan kombineras med NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning), LIU (Lokal idrottsutbildning) och hälsoprofil. LIU med samhäll har en idrottsprofil som innebär några kurser som har ett idrottsfokus utöver LIU-kurserna.
- Ekonomiprogrammet, inriktning ekonomi och juridik. Programmet finns endast med idrottsprofil (NIU, LIU och hälsoprofil).
- Barn- och fritidsprogrammet – inriktning fritid och hälsa & pedagogiskt och socialt arbete.
- Bygg- och anläggningsprogrammet – inriktning husbyggnad, måleri, plåtslageri, anläggningsförare och mark och anläggning.
- Fordons- och transportprogrammet – inriktning personbil, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering & transport.
- El- och energiprogrammet – Inriktning elteknik.
- VVS- och fastighetsprogrammet – inriktning VVS. Detta är det enda programmet man inte kan ha någon idrottsprofil.
- Naturvetenskapsprogrammet – inriktning naturvetenskap & naturvetenskap och samhälle. Finns endast med idrottsprofilerna.
- Teknikvetenskap – inriktning samhällsbyggande och miljö & teknikvetenskap. Finns endast med idrottsprofilerna.
– Organisation –
Tränare:
Jukka Aro, Förbundstränare – steg 3-utbildad, samt tränarakademin. över 25 års ledarerfarenhet, från hockeyskolan till division 1 (inklusive TV-pucken/Södermanland 2002 och Select/Team Finland 2004)
Ansvariga gymnasiehockey Eskilstuna:
– Klubbchef Anders Björk
– Rektor Jens Axdorph
– Linden Hockeys junioransvarig
– Målsättning –
Klubbens målsättning:
Spelare från egna leden och från Södermanland/Mälardalen skall utgöra stommen i senior och juniorlagen.
Linden Hockeys ambition är att varje säsong ha ett J18-lag och ett J20-lag. Vi vill att U16 är en förberedande tid för ”elit” där sedan juniorlagen har en ambition att etablera sig i eliten. Detta innebär att lagen spelar i elit eller har en ambition att nå dit.
Skolans målsättning:
Rekarnegymnasiet i Eskilstuna är en stor skola med ca 1480 elever och har en lång erfarenhet av att bedriva utbildning för idrottande ungdomar. Genom åren har många elever genomfört utbildningen med goda resultat, både vad gäller den idrottsliga som den studiemässiga delen. I beslut från Gymnasienämnden har Rekarnegymnasiet, i samband med en omorganisation av den kommunala gymnasieskolan, fått ett riktat uppdrag att ytterligare utveckla möjligheterna för Eskilstunas gymnasieungdomar att kombinera gymnasiestudier med satsning på idrott eller integrerade studier på inom hälsoområdet. Rekarneskolan är en gymnasieskola och utbildningsförvaltning med tydligt, politiskt förankrat, uppdrag att utveckla möjligheten för ungdomar att läsa gymnasieutbildning kombinerat med satsning på sin idrott i Eskilstuna.
– Arenor –
- Tre ishallar från och med säsongen 21/22
- Uppvärmningsrum
- Gym
- Friidrottsarena
För mer information, kontakta:
Jens Axdorph, rektor Rekarnegymnasiet, Eskilstuna kommun,
>>Länk för kontaktuppgifter
Anders Björk, klubbchef Linden Hockey,
070-737 99 55
TILLSTYRKANSBEVIS
Tillstyrkansbevis som av Svenska Ishockeyförbundet rekommenderad lokal ishockeyprofil, Tävlingsidrott (ishockey). Rekarnegymnasiet i Eskilstuna kommun i samverkan med ishockeyföreningen Eskilstuna Linden Hockey har av Svenska Ishockeyförbundet godkänts som rekommenderad lokal ishockeyprofil, Tävlingsidrott (ishockey). Tillstyrkan gäller för fyra läsår från och med augusti 2025 till och med juni 2029. En lokal ishockeyprofil, Tävlingsidrott (ishockey) är en samverkansform mellan skolhuvudman och en eller flera ishockeyföreningar och vänder sig till ishockeyintresserade ungdomar inom skolhuvudmannens och samverkande ishockeyföreningars naturliga rekryteringsområde. Tillstyrkan innebär att verksamheten förväntas följa Svenska Ishockeyförbundets rekommenderade riktlinjer för lokal ishockeyprofil, Tävlingsidrott (ishockey).
SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Landslagsavdelningen.